GRADINITA DE VARA 2009

35 de preşcolari, care nu au frecventat nici o zi cursurile grădiniţei, au şansa de a intra în mediul educaţional în această vară, datorită unui program special pregătit de Fundația Umanitară Pacea pentru copiii de etnie rromă. Obiectivul principal al acestei proiect de vară este pregătirea copiilor pentru şcoală, prin realizarea mai multor activităţi de socializare, comunicare, participarea la jocuri, activităţi pentru dezvoltarea limbajului, învăţarea corectă a limbii române, căpătarea unor deprinderi minime de igienă, folosirea corectă a instrumentului de scris şi a rechizitelor, educarea limbajului, conoașterea mediului. Din program nu lipseste educația sanitară, rutieră, activități matematice și sportul. Începând cu ora 8 copiii sunt adunați și aduși, însoțiți mereu de mediatorul nostru cultural, la Centrul Social, cu microbuzele Fundației Pacea. În primă instanță se ține cont de igiena corporală, la nevoie există posibilitate de duș de schimbarea hăinuțelor și a încăltămintei. Apoi se servește micul dejun, după care încep activitățile instructiv-educative care se termină la orele 12.30 cand are loc servirea prânzului. După prânz copiii mai sunt lasați puțin să se joace sub atenta supraveghere a educatoarei și a asistentelor sociale după care sunt din nou transportați acasă.Programul gradiniței de vară se extinde pe parcursul întregii luni iulie, fiecărei săptămâni dedicându-se o anumită temă și un anumit subiect. La sfârșitul lunii va fi evaluarea finală și festivitatea de încheiere.

UN MIC COLT DE RAI!

În decursul lunii iunie s-a lucrat la amenjarea curții interioare de la Centrul Social Sfantul Anton și a unui spaţiu de joacă pentru copii. Pentru atingerea ceastui scop am început cu afânarea terenului destinat spațiului verde, însămânțarea terenului cu iarbă de gazon, apoi am plantat mai multe specii de pomi ornamentali și trandafiri. Iar pentru ca bucuria copiilor care frecventeaza curtea noastră să fie și mai mare s-a cumpărat un scrânciob, un topogan, două leagăne mici și un leagăm mare care s-au alăturat celor două scrâncioburi și două leagăne deja existente. Aceste spații sunt amplasate în imediata vecinătate a terenului nostru de sport si pot fi folosite de toate persoanele care simt nevoia unui loc verde, liniștit si răcoros.

HRAMUL CENTRULUI SOCIAL SF ANTON

Bisericile și Comunitățile Catolice îl sărbătoresc pe sfântul Anton de Padova în ziua de 13 iunie. Cu această ocazie sunt binecuvântaţi copiii şi sfinţiţi crinii. Aceasta are loc în fiecare an fie în ziua de 13 iunie, fie duminicile din jurul acestei date. La Centrul Social "Sfântul Anton", Celebrările din ziua hramului au inceput cu orele 18 și au fost oficiate de pr. Emilian Dumea, președintele Caritasului Antonian și al Fundației Pacea, în ziua de sâmbătă, 13 iunie 2009. La hram au participat în jur de 20 de preoţi, de la seminar, de la parohiile învecinate şi din congregaţiile din Roman. Mulţimea credincioşilor a răspuns prin cântare şi rugăciune, mulţi dintre ei venind cu flori de crini în mâini, simbolul purităţii la care invită sfântul sărbătorit. Ritul binecuvântării crinilor şi al copiilor este unul foarte vechi în Biserică. Crinii, florile predilecte ale sfântului Anton, sunt semnul vieţii curate, oferite în totalitate lui Dumnezeu. Crinii devin astfel simbolul virtuţilor sfântului Anton şi invitaţie pentru creştini la o viaţă curată. Sfântul Anton a avut, de asemenea, o grijă deosebită pentru cei mici şi o iubire specială faţă de pruncul Isus. De altfel, statuile sfântului Anton de Padova sunt cunoscute prin faptul că sfântul poartă un crin în mâna dreaptă, iar cu cealaltă mână îl ţine pe Isus aşezat pe Sfânta Scriptură. S-a celebrat ritul stropirii crinilor şi al binecuvântării copiilor. Credincioşii au ridicat spre cer crinii, pe care aproape fiecare îi avea în mâini, iar preotul celebrant, trecând prin mulţime, i-a stropit cu apă sfinţită, binecuvântând totodată şi copiii prezenţi la celebrare. După această celebrare toți crediincioșii și oaspeții nostri au fost invitați în părculețul Centrului Social pentru a ne bucura de atmosfera minunată creată de muzică și de mirosul grătarelor. De la sărbătoarea noastră nu a lipsit Domnul primar și înalții demnitari ai municipiului Roman și nici binefăcătorii noștri, care nu sunt puțini la număr.

EXCURSIE IN BUCOVINA

În excursia organizată la sfârșitul de an școlar 2009 elevii de la Centrul Educativ s-au putut bucura de vizitarea a trei obiective turistice:

Salina Cacica este cunoscuta pe plan internaţional fiind vizitata anual de mii de turisti din întreaga lume, datorita exploatării de sare din această localitate ce işi are inceputurile înainte de 1775. O altă atracţie a zonei o reprezintă Sanctuarul Marian din centrul localității Cacica și strandul cu apă sărată loc ideal pentru tratarea diferitor afecţiuni, precum şi lacul sărat din mină.

Mănăstirea Voroneţ este ctitorită de Ştefan cel Mare. În 1488, mesterii zidari, cu piatra și lemn aflate din belsug in imprejurimi si cu ajutorul razesilor, au ridicat, in timpul-record de trei luni si exact trei saptamani, biserica. Voievodul a ales acest loc deoarece aici traia Daniil Sihastru cel care l-a sfatuit sa facă mănstirea pentru a izbuti în lupta cu turcii. Multa vreme s-a crezut ca pustnicul Daniil a fost doar o figura de legenda. Astazi existenta istorica a anahoretului nu mai este pusa la indoiala.

Mănăstirea Humor Din pisania sapata in piatra, asezata la intrare pe peretele exterior al sfantului locas, aflam ca biserica a fost zidita in anul 1530 de Toader Bubuioga, mare logofat si membru al divanului Moldovei si, sotia sa, Anastasia. Sfantul locas se inalta la o distanta de vreo 300 de metri de ruinele unei mai vechi biserici manastiresti a carei constructie a fost realizata inca de pe vremea lui Alexandru cel Bun (1400-1432).

SFARSIT DE AN SCOLAR 2009

Și în acest an, ca de altfel și în anii trecuți, sarcina profesorilor de la Centrul Educativ nu a fost una usoara, ei trebuind sa-i faca pe elevi sa inteleaga si sa le insufle o pasiune pentru obiectul pe care il preda, sau cel putin sa le insufle curiozitatea de a invata si afla mai multe, pentru ca atunci cand elevii termina anul scolar sa ramana cu ceva cunostinte în minte, chiar daca materia nu e in topul preferintelor lor.
Cum era si normal sfârșitul de an școlar la Centrul Educativ a fost marcat printr-un spectacol la care au participat toti elevii, profesorii si fratii care lucreaza la Centrul Sosial. După spectacol, festivitatea a continuat cu cântece, dansuri, jocuri și nelipsita premiere pentru elevii care sau remarcat cu rezultate bune la invatatura și disciplina. Diplomele și premiile au fost înmânate de pr. Emilian Dumea la care s-au adaugat şi multe aplauze din partea publicului.

SARBATOAREA PASTELUI

Pastele este cea mai veche sarbatoare a crestinatatii, stabilind o punte intre Vechiul si Noul Testament. Legatura intre sarbatoarea evreiasca Pessah si sarbatoarea crestina este si reala si ideala. Reala, pentru ca Isus a murit in prima zi a Pastelui evreiesc, ideala pentru ca, prin moartea si invierea lui, Mantuitorul implineste de fapt profetia Vechiului Testament.
Obiceiurile de Pasti nu difera mult de la o zona a lumii la alta, ci tin in special de specificul gastronomic. Peste tot se prepara mancaruri traditionale, cum ar fi pasca, oua, cozonaci si fripturi de miel.
Pastele crestin a preluat multe dintre traditiile celui evreiesc, inclusiv simbolul mielului sacrificat. Mielul este simbolul lui Isus in intreaga traditie crestina. Si pentru ca ouale nu puteau fi consumate in timpul postului, ele au ajuns la loc de cinste pe masa dupa Inviere. In traditia crestina, oul, colorat si impodobit, este simbolul Mantuitorului, care paraseste mormantul si se intoarce la viata, precum puiul de gaina iesit din gaoace.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ROMILOR

Ziua internaţională a romilor se sărbătoreşte în fiecare an, la începutul lunii aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, în 1971, la primul congres internaţional al romilor.
Scopul acestei zile este acela de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă romii. Ea a devenit, de asemenea, ziua memoriei rromilor omorâţi de nazişti în timpul celui de-al doilea Război Mondial.
Pe 9 aprilie, în toate ţările lumii au loc seminarii, festivaluri sau acţiuni umanitare.
În anul 1971, între 6-8 aprilie, la Londra, a avut loc primul Congres al Uniunii Internaţionale a Romilor. Atunci au fost adoptate două simboluri ale naţiunii rome: steagul romilor de pretutindeni şi imnul international al romilor de pretutindeni: "Gelem, gelem" („Umblăm, umblăm”), cântec lansat în anul 1967, în filmul iugoslav "Am întâlnit ţigani fericiţi”.
Steagul romilor este format din două benzi longitudinale, verde şi albastru, iar în centru este o roata cu spiţe roşii. Verdele simbolizeaza pamântul mamă; albastrul simbolizează cerul tată şi Dumnezeu, iar roata este simbolul peregrinării de veacuri a acestui popor.Se presupune că numele de "ţigani" (zingari, tsigans, zigeuners, cigani, cikani în alte limbi) provine din cuvântul grecesc athinganoi, (tradus: "a nu se atinge"), numele unei secte din Bizanţ care practica izolaţionismul, cu care rromii au fost confundaţi. Limba lor face parte din ramura indo-ariană a familiei de limbi imdo-europene, fiind similară cu alte limbi indiene precum hindi.
Elevii de la Centrul Educativ Sfantul Anton au marcat aceasta zi cu cu mic program artistic care a constat in poezii, dansuri și concursuri.

Articole publicate pe blog